Menu

Novosti

Idi nazad

Ambasada Japana u BiH donirala sredstva za nabavku 2 sanitetska vozila

A Administrator  •  21-02-2022  • 

Vrijedna donacija danas je stigla u naš grad. Riječ je o dva nova sanitetska vozila za JU Dom zdravlja ”Dr. Isak Samokovlija” u Goraždu, a sredstva za ove namjene odobrila je Ambasada Japana u BiH. Vrijednost pomenute donacije iznosi 141.000,00 KM.

Danas je upriličena svečana primopredaja vozila, kojoj je prisustvovao i NJ.E Ambasador Japana u BiH Makoto Ito, a riječi zahvalnosti na vrijednoj donaciji ovom prilikom uputio je i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Direktor Doma zdravlja Edin Čengić u izjavi za medije rekao je da je ova donacija zaista značajna: ”Ovo je rezultat projekta kojim smo aplicirali još prije dvije godine kod Vlade Japana, ali koji se malo sporije realizovao, zbog pandemije koja je stopirala to. Mi smo  aplicirali najprije za jedno sanitetsko vozilo, a onda smo na prijedlog Ambasade Japana, odlučili da apliciramo za dva sanitetska vozila i potpisali smo ugovor o projektu, nakon što nam je projekat odobren, 12. marta prošle godine i nakon toga smo dobili novac. Vrijednost donacije 141. 000,00 KM za dva vozila bez PDV-a, nakon  čega smo sproveli javnu nabavku i nakon odabira najpovoljnijeg ponuđača izvršena je nabavka vozila. Jedno je vozilo već stiglo, drugo vozilo se očekuje u skorije vrijeme, ali smo  u dogovoru sa Ambasadom odlučili da ceremoniju primopredaje završimo danas. Mi se ovom prilikom zaista najiskrenije zahvaljujemo Vladi i narodu Japana na ovoj vrijednoj donaciji, jer su nama sanitetska vozila jedno od osnovnih sredstava za rad, jer svakodnevno prevozimo veliki broj nepokrentnih pacijenata, kako unutar našeg Kantona tako i dalje. Naša su tri sanitetska vozila koja već imamo stara prilično, iako naravno služe i stignemo da odgovorimo našim obavezama, ali ćemo na ovaj način većinu našeg voznog parka obnoviti i moći još bolje i pouzdanije da vršimo naše obaveze.”

Ambasada Japana u BiH podržavala je i ranije slične projekte, a sigurno je da će saradnja i dalje biti nastavljena istakao je NJ.E Ambasador Japana u BiH Makoto Ito: ”Ovo je naš treći projekat koji imamo u Domu zdravlja u Goraždu. Prvi  je bio isto tako jedan sanitet, drugi projekat je bio vezan za medicinsku opremu i ovo je treći projekat gdje smo donirali dva saniteta i drago mi  je da vidim da je to Toyota, jako pouzdan proizvođač vozila i nadam se da će to  pomoći u poboljšanju medicinskog ambijenta ovdje i pružanja zdravstvene njege u Goraždu. Goražde nam uvijek priredi jako lijepu dobrodošlicu ovdje  i  ovo nije moj prvi put da dolazim u Goražde. Danas smo također imali razgovor sa Premijerkom Kantona gdje smo razgovarali o budućoj saradnji u sektorima medicine, zaštite okoliša i obrazovanja.”

Kategorije