Menu

Novosti

Idi nazad

NOVI PRISTUP KREIRANJU RADNIH MJESTA KROZ PODRŠKU EU I ILO

A Administrator  •  06-05-2022  • 

U okviru projekta koji finansira Evropska unija, u Goraždu je 06. maja održana press konferencija na kojoj je Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosansko podrinjskog kantona (BPK) Goražde javnosti prezentovalo projekat, koji će kroz stručno osposobljavanje omogućiti mladima da lakše dođu do posla.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde koje dugi niz godina zajednički djeluje na povećanju zaposlenosti suočava se sa novim izazovima za koje je potrebno pronaći novi pristup koji će biti prilagođen izazovima budućeg tržišta rada.

Projekat je u potpunosti posvećen inoviranju postojećeg modela partnerske saradnje u provođenju programa za aktivaciju i integraciju nezaposlenih osoba u tržište rada koji će biti bolje usklađeni sa potrebama korisnika, dijeliti resurse partnera pronalaženjem adekvatnih odgovora na izazove promjena koje se događaju u svijetu rada.

Opšti cilj projekta je unaprijeđenje socio-ekonomske situacije u Goraždu kroz izgradnju partnerskog ekosistema podrške zapošljavanju.

„Najznačajniji rezultat ovog projekta je zapošljavanje minimalno 50 osoba koje su prethodno stručno osposobljene kroz obuku iz oblasti metalskog sektora“, izjavila je Meliha Gačanin, izvršna direktorica Udruženja ALDI.

Osim toga, kroz implementaciju projektnih aktivnosti nastojat će se ostvariti slijedeći projektni rezultati:

  • Povećana svijest svih ključnih institucionalnih aktera u zajednici o potrebi zajedničkog rada na stvaranju boljih uslova za zapošljavanje i razvoj vještina radne snage;
  • Iskorišteni potencijali ljudi za generisanje promjena na tržištu rada kroz kreiranje kvalitetnih i održivih radnih mjesta osnivanjem i mentorisanjem 5 novih start-up kompanija.

Projekat će trajati 21 mjesec a članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje BPK Goražde su: Grad Goražde, Udruženje za lokalne razvojne inicijative ”ALDI” Goražde, TVC d.o.o. Goražde, Služba za zapošljavanje BPK Goražde, Srednja stručna škola ”Džemal Bijedić” Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Privredna komora BPK Goražde, Obrtnička komora BPK Goražde.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

Kategorije